MILYEN FÁBÓL LEHET A HAJLÍTOTT FAKORLÁT?

 A hajlított korlátként alkalmazható fafajok listája igen széles, szinte minden fafaj alkalmas, fizikai tulajdonságait tekintve e célra.

  Mégis célszerű néhány szempontot figyelembe venni a választásnál: a főként rajzolatuk miatt közkedvelt fajok, mint a dió, cseresznye, nem a legjobb választás, mert a korlát kis keresztmetszete és vékony falapokból ragasztott szerkezete miatt, a rajzolat kevéssé érvényesül.

 Szintén nem a legjobb választás a zárt pórusszerkezetű és világos színű fák alkalmazása, mint a jávor (juhar), bükk, bár ez utóbbi – mivel kedvelt lépcső alapanyag – gyakran szükséges választás.

 Ezeknél a zárt szerkezetű anyagoknál – főleg világos vagy natúr színek esetén – jobban látható, hogy a korlát vékony, kb. 2mm-es falemezekből áll. Bár többnyire itt sem zavaró a vékony lapokból álló szerkezet, de közelről nézve fölfedezhető.

 Ez nyílt pórusszerkezetű fafajoknál, mint a tölgy, mahagóni, kőris, teak, paliszander, egyáltalán nem látható, a hosszú, akár 8-10 méteres korlát úgy néz ki, mint egyetlen “lépcső alakúra” nőtt fa. Kiváló még e célra az erdei(borovi) fenyő, amelynek különleges évgyűrűszerkezete teszi lehetővé a hasonló, kimagaslóan szép látványt.

 Amennyiben mégis bükköt választ, pl. mert lépcsője is ilyen anyagból készült, a sötétebb színű pácok használatával közelíthető meg a fenti hatás.

 Ha lépcsője világos színű, megfontolandó egy, a világos lépcsőt ellenpontozó, sötét színűre pácolt korlát választása. Ha erre nézve nem tud dönteni, szívesen segítünk a helyszíni felmérésnél vagy az enteriőrről átküldött fotói alapján.

Ábrahám Műhely Kft.
Ábrahám Műhely Kft.

Rólunk

Az Ábrahám Műhely Kft. (és elődcége) 1988 óta van jelen a bútoriparban.

Fa és fafurnérozott bútorokat gyártunk, referenciáink számos neves épületben megtalálhatóak itthon és a világban, Ausztriától, Ausztráliáig. 2004 óta szinte kizárólag asztalos és belsőépítész cégeknek dolgozunk, magas szintű belsőépítészeti tervek megvalósításában veszünk részt, pl. több Design Award díjas terv megvalósításában vállaltunk kulcsszerepet.

További részletek